Kindercoaching

Soms zit een kind niet goed in zijn vel, is het uit balans. Het kan last hebben van (faal)angst, wordt gepest, heeft verdriet, geen vriendjes, ervaart stress en ga zo maar door. Dit kan zich o.a. uiten in woedeaanvallen, weer in bed plassen, veel huilen, teruggetrokken gedrag of andere gedragsveranderingen. Een kindercoach kan het kind helpen om weer in balans te komen. Kinderen coachen of begeleiden is iets anders dan het aanbieden van kant en klare oplossingen of het geven van antwoorden. Als kindercoach werk ik met kinderen via een positieve, oplossingsgerichte aanpak. Dit betekent dat ik samen met het kind en de ouders/verzorgers, op zoek ga naar de oplossingen welke altijd aanwezig zijn in het kind zelf. Een ontdekkingsreis, waardoor het kind terug bij zijn/haar eigen kracht komt!!

Kindercoaching is in deze hectische tijd een eerste en prettige stap in de hulpverlening aan kinderen. Een kindercoach kijkt mee met de ouders, het kind en de situaties waarin hulp nodig is.

De coaching is geschikt voor kinderen van ongeveer 5 t/m 18 jaar die even wat extra aandacht nodig hebben of een steuntje in de rug om weer in balans te komen.
Dit zal per kind verschillen. De kindercoach voert eerst een intake gesprek met de ouders. Na aanmelding krijgen de ouders een vragenlijst opgestuurd welke zij invullen als basis voor het intake gesprek. Aan de hand van de ingevulde vragenlijst gaat de kindercoach met een van beide of met beide ouders in gesprek. De hulpvraag wordt hierbij zo duidelijk mogelijk geformuleerd.

Indien nodig kan er een aanvullend gesprek plaatsvinden met de klassendocent of de huisarts, hiervoor moeten ouders uiteraard eerst toestemming geven.

De kindercoach bekijkt per kind welke methodiek er het beste ingezet kan worden, uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de behoefte en interesses van het kind. Elke sessie is er op toegespitst dat het kind het prettig vindt om deel te nemen aan de sessie. Op een doelgerichte maar speelse manier kunnen in de vorm van spelletjes, tekenen, muziek methodieken toegepast worden, maar ook bijvoorbeeld oefeningen om fysiek steviger te leren staan, waardoor het kind zich ook gelijk zekerder voelt.

Het aantal sessies dat nodig is zal afhangen van de frequentie, de hulpvraag en van het kind. Het aantal sessie kan variëren tussen de 4 en 8 keer (gemiddeld).

Tussentijds is er altijd een evaluatie met de ouder(s) en als afsluiting vindt er ook altijd een gesprek met de ouder(s) plaats.
Het is de bedoeling om het kind sterker te maken, een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen, in balans te krijgen. Als een kind positief naar zichzelf kan kijken, kan het de hele wereld aan en kan het daadwerkelijk kind zijn. Onbevangen zichzelf.
  • Het kind mag alles vertellen tegen de kindercoach. De kindercoach vertelt alleen datgene door aan de ouders waar het kind toestemming voor heeft gegeven. Het kind staat vrij om zelf zoveel te vertellen aan ouders of anderen als het zelf wil.
  • Een kind krijgt mogelijk opdrachten mee n.a.v. een sessie. Het is belangrijk dat de ouders en de omgeving het kind positief tegemoet treden en het complimenteren met elk stapje op de goede weg. Stilstaan bij momenten waarop het kind terugvalt is minder zinvol: volgende keer beter.
  • Indien nodig zal de kindercoach tussentijds contact opnemen met de ouders. Ouders kunnen hun vragen per mail of telefonisch stellen.
  • Mocht de problematiek dus danig zijn dat het kind meer gespecialiseerde hulp nodig heeft, dan verwijst de kindercoach door. Dat zou naar een arts, psycholoog o.i.d. kunnen zijn.
Ik ging naar Maaike omdat ik vaak zo zenuwachtig was omdat ik een toets moest maken, dat ik me niet meer kon concentreren. Ik raakte in paniek en moest huilen, waardoor ik er natuurlijk niets van maakte. Ik vond het heel leuk om naar Maaike te gaan, ze heeft me geholpen mijn slechte gedachtes “op vakantie te sturen”. Daardoor kan ik nu rustiger aan een toets beginnen. Ik ben nog steeds wel beetje zenuwachtig, maar ik heb geleerd dat een beetje zenuwachtig wel goed is :) Groetjes Mette

Onwijs bedankt voor de geweldige cursus! Ben zoooo blij dat ik 't heb gedaan, zo een enorme mooie toevoeging die mijn gezin nog rijker maakt! We genieten er allemaal van! Onze zoon van 6 zat niet goed in z'n vel. Hij was thuis regelmatig erg boos en opvliegend. Op school kon hij zich heel slecht concentreren. Groep 3 was erg moeilijk voor hem en hij had daardoor last van onzekerheid. Op aanraden van school zijn we bij Kindergevoel terecht gekomen. Met Maaike klikte het meteen heel goed. Na een paar keer voelde hij zich heel erg thuis en kon hij spelenderwijs aangeven welke zaken hem dwars zaten. Maaike had hele goede tips voor thuis en voor onze zoon ook handige materialen om zijn gevoelens te omschrijven. Nu, een jaar later gebruiken we nog steeds de smileys en het "potje met gevoelens". De cursus kindermassage was oog heel erg leuk om te doen en onze beide kinderen vinden het fantastisch als mama ze masseert! We zijn heel blij dat we Maaike hebben leren kennen!

Onze dochter van 5 was al ruim een jaar angstig voor school, daarnaast waren er in korte tijd 2 mensen uit haar omgeving overleden. Ze had al maanden chronisch last van buikpijn en sliep slecht. Het slechte (in)slapen was al langer aan de hand: ze kon alle prikkels van de dag slecht reguleren, wat 's avonds resulteerde in moeite met ontspannen. Nadat we in het medische circuit hebben laten checken of er fysiek niets aan de hand was, zijn we bij Maaike terecht gekomen. Gewoon via internet. Haar site sprak me direct aan, omdat de combinatie van coaching en massage volgens mij precies was wat onze dochter nodig had. Bij de eerste sessie merkte ik dat ze zich erg vertrouwd voelde bij Maaike: ik mocht meteen weg. Ze heeft een aantal sessies gedaan, waarin Maaike allerlei spelletjes en oefeningen met haar deed om haar te leren met haar angsten om te gaan en om haar hoofd "te ordenen". Ook werd ze gemasseerd, wat ze prettig en ontspannend vond (getuige haar gegaap). Thuis probeerden we de oefeningen waar mogelijk toe te passen. Daarnaast heb ik zelf de cursus kindermassage gevolgd. Ik heb het vaak (met effect!) voor het slapen gaan op haar toegepast. Treffend: een paar maanden na de laatste sessie zei ze out of the blue: Maaike heeft me goed geholpen he mama, ik heb bijna nooit meer buikpijn! Het gaat inmiddels erg goed met onze dochter: een combinatie van veranderde omstandigheden en toegenomen zelfverzekerdheid, waarbij Maaike zeker een rol heeft gespeeld. ‘’Onze zoon van 6 jaar, had erg veel moeite met verlies van spel. Hij kon echt woedend worden. Wij vonden het moeilijk hoe we met die woede om moesten gaan en Maaike is in een sessie met Thijs gaan krassen op een groot vel papier. Thijs kwam helemaal bij, hij stopte ook pas toen de woede gezakt was. Wij krassen nu ook met Thijs als hij zo boos is en daar koelt hij echt van af. Thijs ging met plezier naar Maaike en ook wij hebben er van geleerd!’’

‘’Mijn hoofd wordt leeg en mijn voeten ontspannen (uitspraak van een zeer gevoelig meisje van 8 na een massage)’’

‘’Mijn zoon van 10 heeft zich door Maaike uitgebreid laten masseren. Je zag hem genieten. Na afloop gaf hij zelf aan dat hij het ontzettend lekker en ontspannen vond. Een mooie ervaring!’’

"Nogmaals bedankt voor je ervaren begeleiding en lieve zorgen. Rijk zal je vreselijk missen."

‘’Onze dochter was wat faalangstig. Dit uitte zich bv. op school met het maken van opdrachtjes/toetsen, ze was dan bang om foutjes te maken, en klapte dan dicht of werd heel verdrietig. Wij zijn bij Maaike terechtgekomen, en dat was een feestje voor Guusje, ze keek ernaar uit om naartoe te gaan. Door Maaike's methode leerde ze spelenderwijs dat het maken fouten helemaal niet erg is.’’

‘’De cursus kindermassage was erg leuk. Ik ben iedere week met veel plezier gegaan, mede door jouw enthousiasme en je leuke en prettige manier van overbrengen. Alle complimenten voor jou!‘’

‘’De cursus kindermassage is een aanrader. Alleen het ermee bezig zijn geeft al rust en het verheugen op de daadwerkelijke massage thuis bij de kinderen geeft al een heel blij gevoel! Thanks Maaike!‘’

Ik heb de cursus ervaren als iets erg leerzaams. Ik vond het ook fijn dat er ook meer kinderen waren en niet dat ik daar alleen was. We hebben daar veel lol gehad! Ik heb daar geleerd om sterker in mijn schoenen te staan en veel meer tegen dingen kunnen zoals: Kritiek, pesterijen en pesterijen oplossen kan ik nu ook wel best wel goed. Ik raad het vooral aan kinderen die niet zo sterk in hun schoenen staan. Dat betekent: Wie niet zo veel zelfvertrouwen heeft, neem deze cursus. Dat helpt jullie heel erg goed. Ik was eerst een jongetje die geen zelfvertrouwen had. Maar nu heb ik dat wel. Daar ben ik blij om!