Kindermassage


Waarom kindermassage?

We zijn allemaal druk en we staan niet meer stil bij de gevolgen hiervan. Stress, burn-out of zelfs chronische vermoeidheid zijn de soms ernstige gevolgen. En wat doen we, we leren onze kinderen hetzelfde. Het gevolg, veel kinderen hebben psychosomatische klachten als hoofdpijn en buikpijn. Kinderen die moeite hebben met het verwerken van prikkels kunnen fysieke klachten krijgen, zoals buikpijn, obstipatie, diarree, bedplassen of hoofdpijn.De dokter kan niets vinden en de ouders zitten met hun handen in het haar.

Omdat kinderen nog heel erg openstaan voor hun omgeving is het vaak moeilijk om de prikkels die ze binnen krijgen te doseren en te verwerken. Met name gevoelige/ hoogsensitieve kinderen hebben moeite met deze filtering en verwerking. Als er een verstoring optreedt in de verwerking kunnen er fysieke of emotionele klachten ontstaan. Een massage is een heel mooie en zachte methode die ingezet kan worden om de verstoring op te heffen en zo lichaam en geest weer in balans te krijgen.

Kijk ook naar ons speciale programma voor kinderen met een Autisme.

Een massage van het hoofd

Via het hoofd komen prikkels binnen. Als het hoofd te vol is kan er geen nieuwe informatie worden opgenomen. De hoofdmassage heeft als doel rust te brengen en indrukken los te laten. De vertraagde, herhalende bewegingen van deze hoofdmassage zorgt ervoor dat de kinderen zich overgeven en geheel tot rust komen.

Een massage van de buik

Zoals iedereen wel weet wordt er in je buik voedsel verteerd, maar waar niet iedereen bewust van is is dat er in de buik ook vertering van indrukken en emoties plaatsvindt. De massage van de buik heeft als doel de kinderen in contact te brengen met eventueel vastzittende gevoelens en deze te verwerken.

Een massage van de voeten

Onze voeten verbinden ons met de aarde, kort gezegd via onze voeten kunnen we echt loslaten. Deze voetmassage zorgt ervoor dat de linkerhelft en rechterhelft van het lichaam weer in balans komen en worden de emoties die niet meer nodig zijn afgevoerd.

Een massage van armen en handen

Armen en handen kunnen de sterkste emoties verbergen. Gespannen armen en gebalde vuisten weerspiegelen vaak onzekerheid, zelfbescherming en onverwerkte woede. Het masseren van de armen en handen kan niet alleen spieren, maar ook opgekropte emoties losmaken en tot rust brengen.

Massage van de rug

De rug is een gebied met veel kracht en beweeglijkheid en het is de belangrijkste steunpilaar van het lichaam. Door het werken op de rug kun je de zenuwen bereiken die elk deel van het lichaam beïnvloeden. De rugmassage het effect van stress door het hele lichaam enorm verminderen, zodat je je in lichamelijk en psychologisch opzicht beter voelt.
De kindermassage is voor kinderen van 4 jaar tot en met 18 jaar. De kindermassage kan zowel los worden gegeven als in combinatie met kindercoaching.
Uit verschillende onderzoeken is komen vast te staan dat massage een positieve invloed heeft op het gedrag van autistische kinderen. Het slaappatroon van de kinderen verbetert, ze kunnen zich beter ontspannen, zijn in staat meer gedeelde aandacht op te brengen, hebben minder problemen met aanraken, vertonen meer sociaal gedrag, communiceren meer en kunnen zich beter concentreren.

Ons programma
Kinderen met een vorm van autisme vinden het niet altijd prettig om aangeraakt te worden en raken snel overprikkeld, waardoor het niet altijd mogelijk is om direct een volledige massage te geven. Maar ook voor deze groep kinderen is aanraking van groot belang om in balans te blijven. Daarvoor heeft Kindergevoel een speciaal programma ontwikkeld om kinderen met autisme te laten wennen aan aanraking en via deze weg ook de grote voordelen van massage te laten ervaren. Ouders worden bij dit programma intensief betrokken.
Effecten van massage op ADHD

In Amerika is er een onderzoek gedaan naar de effecten van massage op kinderen en jongeren met ADHD. Dit onderzoek werd uitgevoerd door: Dr. Tiffany Fields, zij is een jeugdpsychologe. In het onderzoek werden twee vormen gebruikt: ontspanningstherapie en massage therapie gedurende 10 dagen op 28 adolescenten met ADHD. De resultaten van de studie waren geweldig! De jongeren die een massage en ontspanningstherapie hadden gekregen meldde dat ze zich gelukkiger voelden. De leerkrachten consenteerden dat de kinderen; minder zenuwachtig, meer aandacht, minder hyperactief en langere concentratie van het maken van hun taken hadden. De leraren waren niet ingelicht over welke van de twee therapieën de studenten ontvangen.

In een meer recente studie, werd massage geleverd aan kinderen in de leeftijd 7 T/M 20 jaar met ADHD. Elk kind kreeg een 20-minuten durende massage sessie twee keer per week gedurende een periode van enkele weken. De resultaten waren dramatisch zien verbeterde stemming; op lange termijn beter gedrag, en meer aandacht.

Massage kalmeert het lichaam, het verbeterd de alertheid, en geeft een gevoel van welzijn. Door massage is aangetoond dat het niveau van het stresshormoon verminderd wordt. Massage is bekend om de prestaties bij het berekenen van (wiskunde) te verbeteren zoals aangetoond door middel EEG's evenals de concentratie te verbeteren en het tegen gaan van depressie. Het is duidelijk dat massage kan helpen bij een jongere met ADHD.

Er kan een eenvoudige ontspannings massage gegeven worden. Dit kan gedaan worden met een matige druk om het kind het hoofd / schouders, armen / romp en benen / rug. Dit kan al met slechts 4 minuten per elke specifiek gebied. Ik raad aan om dit twee keer per week door professionele massage therapeut te laten masseren. Kinderen met ADHD al voelen zich al gauw blootgesteld, dus het is best om ze volledig te de kleding aan te houden tijdens deze massage. Het is geweldig als de ouder worden afgewisseld met massage thuis. Dit geeft het kind een veilig gevoel. Dit zorgt ook voor een goede hechting tussen kind / ouder. Als u niet weet hoe u uw kind kan masseren, vraag dan uw massage therapeut voor tips of lessen.

Kindergevoel geeft diverse workshops op het gebied van kindermassage.

De cursus kindermassage is voor ouders, grootouders, verzorgers of iedereen die kinderen wil masseren en zich daarin wil verdiepen. In 1, 2 of 4 dagdelen leert de cursus kindermassage u hoe u een ontspannende massage aan kinderen kunt geven.

Je kunt je inschrijven voor de cursus op de door mij genoemde cursus data, maar ook zelf een goepje van samenstellen is een mogelijkheid (met 2 personen kan dit al starten).

Omdat kinderen nog heel erg open staan voor hun omgeving is het vaak moeilijk om de prikkels die ze binnen krijgen te doseren en te verwerken. Met name gevoelige/hoogsensitieve kinderen hebben moeite met deze filtering en verwerking. Als er een verstoring optreedt in de verwerking van prikkels kunnen er fysieke of emotionele klachten ontstaan. Een massage in combinatie met aromatherapie is een heel mooie en zachte methode die ingezet kan worden om de verstoring op te heffen en zo lichaam en geest weer in balans te krijgen.

Als je je kind masseert voor het slapen gaan, komen ze los van alle indrukken van de dag. Hierdoor gaan ze beter slapen en staan ze de volgende dag uitgerust en meer ontspannen op.

Door liefdevol aanraken maakt men het hormoon oxytocine aan, daardoor neemt de hoeveelheid adrenaline af. Veiligheid en ontspanning nemen toe, waardoor je beter nieuwe informatie kan opnemen en je concentratie verbetert.

De cursus van 4 dagdelen omvat de volgende onderdelen:

 • Theorie en praktijk kindermassage (hoofd, buik en voeten)
 • Strijkoefening
 • Holistisch werken
 • Type kinderen
 • Aromatherapie
 • Voetenbad

De cursus van 2 dagdelen omvat de volgende onderdelen:

 • Theorie en praktijk kindermassage (hoofd, buik en voeten)
 • Strijkoefening
 • Voetenbad

 • De massage wordt geleerd door uitwisseling: je geeft de massage en ontvangt deze massage. Hierdoor leer je de effecten van de massage door het zelf te ervaren en krijg je tevens de mogelijkheid om het praktische gedeelte goed te oefenen. Verder leer je in deze cursus te masseren met gebruik van essentiële oliën.

  Kosten cursussen:

  ACTIE: Stel zelf een groep van 4 personen samen (incl jezelf) en de kosten voor jouw cursus zijn gratis. Data in overleg.

  4 dagdelen €225,- 2 dagdelen €125,-

  Data cursussen:

  4-dagdelen: Binnenkort bekend

  2-dagdelen: Binnenkort bekend

Opleiding kindermassage, onderlinge kindermassage en ontspanningscoach voor kinderen


In deze compacte opleiding van 4 dagen leer je hoe je kinderen in je praktijk kunt begeleiden naar een ontspannen leven. We zijn allemaal druk en we staan niet meer stil bij de gevolgen hiervan. Stress, burn-out of zelfs chronische vermoeidheid zijn de soms ernstige gevolgen. En wat doen we, we leren onze kinderen hetzelfde. Het gevolg, veel kinderen hebben psychosomatische klachten als hoofdpijn en buikpijn. De dokter kan niets vinden en de ouders zitten met hun handen in het haar.

Hoe mooi zou het zijn als jij hierin een helpende hand zou kunnen bieden. Door de ouders anders te leren kijken naar hun kind en een ontspannende massage te geven aan het kind zelf (van hoofd, armen, handen, buik, rug en voeten). Alleen hiermee kun je al heel veel bereiken, maar dat is niet het enige wat je leert, deze opleiding geeft je nog veel meer tools om in je praktijk in te zetten. Zo kijken we ook naar de kracht van (helende) verhalen (en hoe maak je zo'n verhaal), je leert visualisaties te koppelen aan creatieve werkvormen en ook leer je hoe je aromatherapie in kunt zetten in het werken met kinderen. Naast dit alles zullen we ook nog aandacht besteden onderlinge kindermassage! Oftewel een compleet pakket waar je zo mee aan de slag kunt.

En alles ga je zelf ervaren, zodat je direct na de opleiding aan de slag kunt en weet waar je over praat.

Kortom schrijf je snel in op weg naar een ontspannen praktijk!

Nog even op een rij wat er o.a. aan bod komt:

 • Hechting bij kinderen
 • Psychosomatische klachten
 • Tafelmassage (hoofd, buik, voeten, rug, armen en handen)
 • Onderlinge kindermassage
 • Versterken met aromatherapie
 • Kinderen met ASS en AD(H)D
 • Nut van ontspanningsoefeningen
 • Visualisaties en creatieve werkvormen koppelen
 • Helende verhalen (ook het zelf schrijven)
 • Contra indicaties

Nog even op een rij wat je o.a. met de opleiding kunt:

 • Kinderen een tafelmassage geven preventief of a.d.h.v. (psychosomatische) klachten
 • Kind (en ouder) begeleiden bij spanning en stress
 • Workshop geven in de klas of opvang m.b.t. onderlinge kindermassage
 • Workshop aan ouders geven over kindermassage
 • Workshop aan ouders "hoe verminder ik stress bij mijn kind(eren)?
 • Workshop massage en ASS en/of ADHD
 • Helende verhalen schrijven binnen je praktijk of integreren in een sessie.

Kosten:

650,- euro (incl btw)
(Koffie/thee/fris, lekkers, lunch en uitgebreide werkmap zijn inbegrepen)

Data:

Voor data zie www.kinderprof.nl
Ik ging naar Maaike omdat ik vaak zo zenuwachtig was omdat ik een toets moest maken, dat ik me niet meer kon concentreren. Ik raakte in paniek en moest huilen, waardoor ik er natuurlijk niets van maakte. Ik vond het heel leuk om naar Maaike te gaan, ze heeft me geholpen mijn slechte gedachtes “op vakantie te sturen”. Daardoor kan ik nu rustiger aan een toets beginnen. Ik ben nog steeds wel beetje zenuwachtig, maar ik heb geleerd dat een beetje zenuwachtig wel goed is :) Groetjes Mette

Onwijs bedankt voor de geweldige cursus! Ben zoooo blij dat ik 't heb gedaan, zo een enorme mooie toevoeging die mijn gezin nog rijker maakt! We genieten er allemaal van! Onze zoon van 6 zat niet goed in z'n vel. Hij was thuis regelmatig erg boos en opvliegend. Op school kon hij zich heel slecht concentreren. Groep 3 was erg moeilijk voor hem en hij had daardoor last van onzekerheid. Op aanraden van school zijn we bij Kindergevoel terecht gekomen. Met Maaike klikte het meteen heel goed. Na een paar keer voelde hij zich heel erg thuis en kon hij spelenderwijs aangeven welke zaken hem dwars zaten. Maaike had hele goede tips voor thuis en voor onze zoon ook handige materialen om zijn gevoelens te omschrijven. Nu, een jaar later gebruiken we nog steeds de smileys en het "potje met gevoelens". De cursus kindermassage was oog heel erg leuk om te doen en onze beide kinderen vinden het fantastisch als mama ze masseert! We zijn heel blij dat we Maaike hebben leren kennen!

Onze dochter van 5 was al ruim een jaar angstig voor school, daarnaast waren er in korte tijd 2 mensen uit haar omgeving overleden. Ze had al maanden chronisch last van buikpijn en sliep slecht. Het slechte (in)slapen was al langer aan de hand: ze kon alle prikkels van de dag slecht reguleren, wat 's avonds resulteerde in moeite met ontspannen. Nadat we in het medische circuit hebben laten checken of er fysiek niets aan de hand was, zijn we bij Maaike terecht gekomen. Gewoon via internet. Haar site sprak me direct aan, omdat de combinatie van coaching en massage volgens mij precies was wat onze dochter nodig had. Bij de eerste sessie merkte ik dat ze zich erg vertrouwd voelde bij Maaike: ik mocht meteen weg. Ze heeft een aantal sessies gedaan, waarin Maaike allerlei spelletjes en oefeningen met haar deed om haar te leren met haar angsten om te gaan en om haar hoofd "te ordenen". Ook werd ze gemasseerd, wat ze prettig en ontspannend vond (getuige haar gegaap). Thuis probeerden we de oefeningen waar mogelijk toe te passen. Daarnaast heb ik zelf de cursus kindermassage gevolgd. Ik heb het vaak (met effect!) voor het slapen gaan op haar toegepast. Treffend: een paar maanden na de laatste sessie zei ze out of the blue: Maaike heeft me goed geholpen he mama, ik heb bijna nooit meer buikpijn! Het gaat inmiddels erg goed met onze dochter: een combinatie van veranderde omstandigheden en toegenomen zelfverzekerdheid, waarbij Maaike zeker een rol heeft gespeeld. ‘’Onze zoon van 6 jaar, had erg veel moeite met verlies van spel. Hij kon echt woedend worden. Wij vonden het moeilijk hoe we met die woede om moesten gaan en Maaike is in een sessie met Thijs gaan krassen op een groot vel papier. Thijs kwam helemaal bij, hij stopte ook pas toen de woede gezakt was. Wij krassen nu ook met Thijs als hij zo boos is en daar koelt hij echt van af. Thijs ging met plezier naar Maaike en ook wij hebben er van geleerd!’’

‘’Mijn hoofd wordt leeg en mijn voeten ontspannen (uitspraak van een zeer gevoelig meisje van 8 na een massage)’’

‘’Mijn zoon van 10 heeft zich door Maaike uitgebreid laten masseren. Je zag hem genieten. Na afloop gaf hij zelf aan dat hij het ontzettend lekker en ontspannen vond. Een mooie ervaring!’’

"Nogmaals bedankt voor je ervaren begeleiding en lieve zorgen. Rijk zal je vreselijk missen."

‘’Onze dochter was wat faalangstig. Dit uitte zich bv. op school met het maken van opdrachtjes/toetsen, ze was dan bang om foutjes te maken, en klapte dan dicht of werd heel verdrietig. Wij zijn bij Maaike terechtgekomen, en dat was een feestje voor Guusje, ze keek ernaar uit om naartoe te gaan. Door Maaike's methode leerde ze spelenderwijs dat het maken fouten helemaal niet erg is.’’

‘’De cursus kindermassage was erg leuk. Ik ben iedere week met veel plezier gegaan, mede door jouw enthousiasme en je leuke en prettige manier van overbrengen. Alle complimenten voor jou!‘’

‘’De cursus kindermassage is een aanrader. Alleen het ermee bezig zijn geeft al rust en het verheugen op de daadwerkelijke massage thuis bij de kinderen geeft al een heel blij gevoel! Thanks Maaike!‘’

Ik heb de cursus ervaren als iets erg leerzaams. Ik vond het ook fijn dat er ook meer kinderen waren en niet dat ik daar alleen was. We hebben daar veel lol gehad! Ik heb daar geleerd om sterker in mijn schoenen te staan en veel meer tegen dingen kunnen zoals: Kritiek, pesterijen en pesterijen oplossen kan ik nu ook wel best wel goed. Ik raad het vooral aan kinderen die niet zo sterk in hun schoenen staan. Dat betekent: Wie niet zo veel zelfvertrouwen heeft, neem deze cursus. Dat helpt jullie heel erg goed. Ik was eerst een jongetje die geen zelfvertrouwen had. Maar nu heb ik dat wel. Daar ben ik blij om!